lauantai 26. lokakuuta 2013

Lihashuoltopäivä

Tänään oli Emmin ja Luckyn lihashuoltopäivä.

Edellisessä postauksessa kerroinkin omista huolistani. Selkä kauttaaltaan, mutta etenkin niska-hartiaseutu on ollut todella ongelmallinen jo hetken aikaa. Siinä ihanan pehmeässä nojatuolissa istuessani (oma pyyntöni oli tehdä hoito istualtaan, kun se kerran mahdollista oli) Minna Krans laittoi neulat käsiini, päähäni ja viimein hartioihin. Kävikin sitten niin, että pian neulojen laittamisen jälkeen pökräsin siihen paikkaan. Vartti siinä meni, että ihan kunnolla virkosi vaikka tajuissaan olin siis koko ajan, oli sellainen "humahduspyörtyminen" eli varsinaista tajunnanmenetystä ei ollut - ehkä sekunneissa laskettava maksimissaan? Noh, loppuhoidon nojailin syliini aseteltuihin paksuihin tyynyihin ja olo oli kaikin puolin tokkurainen, mutta täytyypä sanoa, että pitipähän ainakin rentoutua! Ei oikein muutakaan voinut... Nyt muutaman tunnin jälkeen olo on normaali, ei ole kipuja missään. Hartiat ovat paineltaessa edelleen kipeät, mutta voihan olla, että huomenna vasta näkee varsinaisen tuloksen. Eikä yhdestä kerrasta välttämättä ole (tai tuskin on!) mitään merkittävää helpotusta, kun on näin jumissa kuin minä...

Minnan kanssa näitä akupunktiohoitoja jatketaan ja Minna lupasi tulla myös korjaamaan istuntani kuntoon. Tiedän jo itse, Minnallekin sen sanoin ja hän hyväksyvästi nyökytteli, että lantion seutu on aivan jökissä. Sieltä lähtee varmasti kaikki selkäongelmat, jotka tulevat usein ratsastuksen aikana ja etenkin jos ratsastaa useamman hevosen kuten eilen. Olen huomannut itsessäni monta sellaista vikaa ratsastaessa joita ei ole ollut kauaa, joten ne toivottavasti ovat helposti korjattavissakin. Esimerkiksi varpaani kääntyvät nykyään aika rajusti ulospäin (tämänkin pistän kyllä tuon lantion jumien syyksi) ja ryhti on vaikeaa pitää hyvänä. Jospa se tästä, hoidetaan nyt viimein nämä ongelmat.

Luckyllä oli sitten hierontaa. Ja tarpeeseenhan se tuli. Niska oli molemmin puolin arka. Kaularanka oli molemmin puolin, mutta selvästi enemmän vasemmalta ja vähemmän siis oikealta. Luckyllä on lavan yläpuolella molemmin puolin sellaiset "mötikät" joita rasvaksi epäiltiin, mutta joka siis on jokin vanha vamma ja siellä on lihassäikeet revenneet ja siitä jäänyt patit. Itse epäilisin, että syynä Luckyn ympärimeno vuosi takaperin laitumella (oli kuulemma aika rajunnäköinen ja meni ihan ympäri asti). Sään kohdalla oli arka paikka oikealla puolella, olisiko edelleen siitä liian kapeasta wintecistä jota kokeilimme ja jonka heti ratsastuksen aikana hylkäsin. Eilinen satula nimittäin oli kyllä niin nappisopiva nimenomaan edestä. Mutta takaa se nähtävästi ei ollutkaan, istuinpatjojen kohdalla oli arkuutta molemmin puolin joten taisi olla sitten se 16" kuitenkin liian pitkä. Lautasten päällä molemmin puolin kipeät paikat, fysioterapeutti epäili tähän syyksi kesän astumisia - Luckyn tammat olivat Luckya isompia ja poni astui laitumella jolla astumiskertoja voi tulla jopa kymmeniä...

Luultavasti etujalkojen liikerata ja tuntuman vastustelu johtuu täysin noista kaulan alueen jumeista. Ne täytyisi siis nyt saada hoidettua pois, jotta pääsemme myös tästä noidankehästä ulos. Jos siis kaula on noin jumissa, ei erilaisten muotojen hakeminen voi olla helppoa ja niistä Lucky vastustelee -> jumittuu entisestään.

Hoidot siis jatkuvat edelleen! Luckyn liikutus jatkuu samanlaisena, mutta toki näihin ongelmiin kiinnitetään huomiota. Satulaa ei nyt edelleenkään ole, joten maasta käsin tapahtuu liikutus siihen asti, että sellainen löydetään. Juoksutukseen otan fysioterapeutin ohjeiden mukaan sivuohjan sisäpuolelle, ohjaamaan ponia taipumaan oikeaan suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti