tiistai 15. lokakuuta 2013

Lucky: Tutustumassa pyöröaitaukseen

Eilen tosiaan tutustutin Luckyn pyöröaitaukseemme. Eipä tuo ollut kummissaan uudesta paikasta, kovin oli kiinnostunut pyöröaitauksen lähettyvillä laiduntavista hevosista ja kesti hetken aikaa ennen kuin sain pojalta täyden - tai ainakin lähelle - huomion itseeni. Käytän pyöröaitauksessa "join up" -menetelmää. "Join upista" tulee varmasti monelle mieleen Monty Roberts ja luonnolliset hevosmiestaidot. Tästä menetelmästä on paljon eriäviä mielipiteitä, mutta itse olen sen hyväksi ja toimivaksi havainnut.


Koska tästä menetelmästä on olemassa paljon tekstiä netissä, kopioin vain pienen pätkän tähän, jokainen halukas voi googletella lisää:

Join-Up perustuu viestintään yhteisellä kielellä jossa luodaan luottamukseen perustuva side. Sen on oltava väkivallatonta, pakottamatonta ja se voidaan saavuttaa vain jos molemmat osapuolet ovat siinä mukana vapaaehtoisesti.


Yksi Join-Up’n olennainen osa on tietysti itse kieli, eli Equus-hevosen kieli. Se on kehonkieli joka on lähestulkoon äänetön, ennalta arvattava, helposti havaittava ja tehokas. Equus -kielessä eleet ja kehonkieli toimivat yhdessä ja samanaikaisesti.

Heti alkuun ennen kommenttivyöryä: ymmärrän myös eriävät mielipiteet tästä metodista. Itse sen kuitenkin koen toimivaksi, mikäli sen tekee hevosystävällisesti ja tietää mitä tekee. Perusasiat on itsellänikin jo hallussa, mutta onneksi tallilla on paljon kyseistä menetelmää käyttäviä ihmisiä jotka ovat halukkaita opettamaan lisää.


"Follow up"
Huomenna eli keskiviikkona Luckylle tulee kengittäjä ja tutustumme nyt myös kahdella ohjalla juoksutukseen. Tästä se lähtee!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti