perjantai 11. lokakuuta 2013

Bella: Kipumuisti

Bella on 9v xx-tamma, jolla on vieraan ihmisen pelkoa, joka on hyvin arka takaa ja jonka kanssa ilmeni ongelmia myös ratsastuksessa. Moni ammattilainen Bellan kanssa luovutti, mutta onneksi omistaja on sinnikäs ja uskoi tammaan - ja toi sen meille! 

J
enni on työstänyt tammaa pyörössä ahkerasti ja saanut sen rentoutumaan ja luottamaan ihmiseen (ihmiseen yleisesti eli muihinkin kuin omistajaansa joka on siis ollut Bellan luottamuksen arvoinen). Ratsastaessa ongelmia oli esimerkiksi laukan kanssa (tamma ei halunnut laukata eikä myöskään laukannut). Täällä selän jumit saatiin hoidettua (aikaisemmin se ei ole onnistunut, koska Bella ei vierasta ihmistä ole päästänyt sitä tekemään) ja satula-asiatkin pistettiin kuntoon. 

Viime kerralla laukkaaminen onnistui vain vasemmalle. Tänään teimme ison harppauksen eteenpäin, kun vaikeaan suuntaan eli oikeaan kierrokseen laukkaaminen lähti viimein sujumaan. Ensin tamma vastusteli tuttuun tapaan eli joko hidasti ja heitteli päätään ylöspäin (ylös-alas) tai pysähtyi ja teki samaa pysähdyksessä. Tämä kaikki tapahtui mikäli pyysin laukassa tammaa taipumaan sisäpohkeen ympäri, asettumaan sisälle. Jos se sai laukata täysin banaanina väärin päin kaatuen sisälle, olisi se jatkanut laukkaa. Lähdin pureutumaan ongelmaan nostojen kautta eli ravissa ensin tamma sisäpohkeen ympärille ja rennosti taipumaan sisäänpäin, siitä laukannosto ja heti muutaman askeleen jälkeen takaisin raviin. Pidensin joka kerta laukkapätkän pituutta ja hetki hetkeltä tamma parani ja alkoi luottamaan siihen, ettei laukkaaminen tähän suuntaan ole paha juttu. Pian laukkasimme hienoja pääty-ympyröitä oikeaan suuntaan taipuen ja kohtalaisen rentona, vielä vähän oli jännittävää Bellan mielestä ja se tuntui siltä, kuin se olisi odottanut että jotain sattuu - tai jonnekin sattuu.

Hevosen muisti ja etenkin kipumuisti on tarkka ja tänään mielessäni vertasinkin esimerkiksi Bellan kaltaisia hevosia mielenterveyskuntoutujiin (olenhan tuleva lähihoitaja mielenterveys- ja päihdepuolelle suuntautuen). Huono kokemus, trauma tai kivut voivat jäädä syvälle mieleen ja ne yhdistetään herkästi kaikkeen mikä vain niistä muistuttaa.
Esimerkki mielenterveyskuntoutujasta: koulukiusaaminen -> sosiaalisten tilanteiden pelko, esimerkki hevoskuntoutujasta: vääränlaisesta satulasta johtuvat selkäkivut joiden takia esim. laukkaaminen epämiellyttävää -> kipujen jo kadottuakin hevonen edelleen yhdistää laukkaamisen kipuun. Meidän tehtävä on omalla tavallamme antaa hevoselle tähän oikeanlaista "terapiaa" ja Bellan tapauksessa jossa se yhdistää laukkaamisen ja kivut tarvitaan paljon hyviä kokemuksia laukkaamisesta, sille täytyy näyttää että se on mukavaa ja sitä ei satu. Tänään Bella sen huomasi ja tuloksena oli tyytyväinen, rento hevonen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti