maanantai 28. huhtikuuta 2014

TRS:n match show 27.4.2014

Olinpas esittämässä Nöpin (6v sh-ori Hessin Nöpi, vanhoille lukijoille varmasti tuttu herrasmies) Tampereella match showssa. Mukava oli taas jätkää nähdä ja vaikka se oli vähän enemmän hereillä kuin yleensä, oli se edelleen hyväkäytöksinen ja kiltti kuin mikä. Tuloksena luokkavoitto, paras suomenhevonen ja BIS3! Kannatti lähteä. :)

Tosiaan, vähän hereillä se kyllä oli, tuloksen näette kuvien lopussa...









Jep, Nöpi hieman innostui ensimmäisestä ravisuorasta, pukitti ja osui... Kiltti kun on niin säikähti jopa sitä osumaa niin kovasti, etten meinannut saada sitä raviin enää ollenkaan. Sitkeästi sain esitettyä loppuun, mutta tänä aamuna pohje on turvoksissa enkä minä ole päässyt juurikaan kävelemään. Täytyy nyt seurailla ettei tuohon mitään tukosta tule (lääkärin ohje) ja pitää kohollaan vain. Saa nähdä miten hevosten ratsastukset tällä viikolla... Pikkusiskoni Sanni on onneksi luvannut auttaa niin paljon kuin ehtii ja juoksutettua nyt saan varmasti jo huomenna.

13 kommenttia:

  1. Onko tuo Fire nykyään sun oma vai :) ?

    VastaaPoista
  2. miks ton tukka on leikattu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nöpin ensisijainen tehtävä on toimia ylläpitäjälleen(/omistaja hän melkein jo kyllä on ;P) kouluhevosena ja lyhyt tukka helpottaa paksun harjan letittämistä... :)

      Poista
  3. Emmi, mikä kuolain.. Hepalla oli ennen perusnivelkuolain, ei ollut tarpeeksi vakaa, ei kääntynyt, ei pidätteistä tapahtunut mitään.. Nyt vaihdoin oliivikolmipalan ja oli hetken hyvä, mutta nyt aukoo suustansa kuin hullu ja ehkä entistä levottomampi.. On herkkä, mutta ei ole herkkä. Vaikea selittää.. Ammattilaiset ei osaa sanoa sanaakaan.. Pitäisikö kokeilla jotain omppu kuolainta? Hyväksyisikö paremmin sen? Pureskelis kyllä rikki viikossa.. Siis heppa on herkkä suustaan, mutta pidätteistä kun ei tapahdu mitään ja ottaa vähän vahvemmin, tämä herkkyys tulee esille.. Ratsastan niin vakaalla kädellä kuin mahdollista, mutta silti suu käy ja käy.. Hampaat on raspattu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuolaimen etsiminen ei ole ikinä kovinkaan yksiselitteistä. Pitäisi nähdä hevosen suun malli ja siltikään ei voi suorilta kertoa mikä sinne sopii. Matalakitalakiselle ei voi oikein hirveästi tavaraa sinne laittaa eli kannattaa suosia ohuempia kuolaimia, mutta joku hevonen ei siedä kitalakeen kohdistuvaa painetta (nivelkuolain laittaa paineen kitalaelle) ja joku taas ei kestä kun paine tulee kielelle (kolmipala kohdistaa paineen kielelle). Jollekin hevoselle kuolaimen sivusuunnassa liikkuminen on kamalaa jolloin kuolainrenkaan pitäisi olla juurikin oliivi tms. vastaava tai hankkia ihan fullcheek. Omppukuolaimeen en itse usko enkä ole siitä tykännyt yhdelläkään hevosella. Jos hevonen pakenee syystä tai toisesta kuolainta (mitä suun aukominen on) en ainakaan itse usko että se siitä helpottaisi vaikka suuhun lykkäisi mitä makua. Etenkin jos hevonen on levoton suustaan, voi se vain lisätä kuolaimella pelaamista.

      Lähtisin ehkä kokeilemaan nyt yhdeksi kuolainsuosikistani suustaan levottomien kanssa tullutta myleria, siis tätä mallia: http://www.yourhorse.co.uk/upload/4474/images/Myler%20Comfort%20Snaffle.jpg
      Se on kolmipala mutta paljon vakaampi kuin tavallinen, lisäksi kiinteät D-renkaat vakauttavat kuolainta lisää. En ole kokenut kuolainta sen kovemmaksi kuin tavallistakaan kolmipalaa (olen täysin sitä mieltä että kuolain on juuri niin kova kuin ratsastajan käsi). Tätähän ei oikein Suomesta saa, jos laitat minulle sähköpostia emmi.lepola@gmail.com voin kertoa yhden ihmisen jolta saattaisi löytyä mikäli vain passaa sitten koon puolesta, nämähän menevät tasasentein eli puolikkaita senttejä ei ole, itse olen ottanut sen puolikkaan sentin lyhyemmän kuolaimen hevoselle ja ollut hyvä. Hööksiltä saa tälläistä feikkiä halvemmalla länkkäpuolelta, sen voi toki testata ihan eka. :) Siinä on jäätävän isot kuolainrenkaat mutta muuten kuolain on lähes sama, tuo aito myler on vähän vielä muotoillumpi.

      Toinen mitä saattaisin testata on baucher, mutta nivelenä vai kolmipalana, se sinun pitäisi oikeastaan itse nähdä. Kolmipala suussa ollessa vetääkö hevonen kielen pois kuolaimen alta? Se on yleensä se ensimmäinen reaktio kun hevonen pakenee kieleen kohdistuvaa painetta. Nivel suussa ollessa aukeaako suu / nouseeko pää taivaisiin heti pidätteestä? Silloin se ei kestä sitä, että kuolaimen nivelosa nappaa sitä kitalakeen. Baucheria saa sekä yksinivelisenä että kolmipalana ja se on vain aavistuksen verran vahvempi kuolain mutta niiden varsiensa takia (poskiremmit tulevat pikkurenkaisiin) vakaampi hevosen suussa.

      Ja oletusarvona on toki se, että hevosen suun on katsonut sellainen eläinlääkäri joka varmasti on saanut takaakin otettua mahdolliset piikit. Tämä vaatii yleensä sähköraspin.

      Poista
    2. Mitä tuo myler sitten maksais? Hepalla on 13cm kuolaimia, eli sellanen olis ihan hyvä! Entä sitten kuparirolleri? Toi baucheri näyttää hurjalta, miten se laitetaan? Ei hööksin versio ollut ainakaan kallis! Mä luulisin että nivel parempi kuin kolmipala, ei ole meinaan ennen kulkenut näin suu auki kuin nyt kolmipalalla..

      Poista
    3. Eläinlääkärin lausunnossa luki, että ei ollut muuta ihmeellistä, vain pientä normaalia kulumaa. Ja siis miten nämä kuolaimet on sallittuja kisoissa? Siis estepuolella lähinnä

      Poista
    4. Mutta oliko eläinlääkärillä laitteet millä saadaan aivan sieltä taaimmaisetkin hampaat raspattua? Niitä ei nimittäin saa ihan normiraspilla. :)

      Myler on sallittu ainakin estepuolella mutta koulupuolesta en minäkään ole ihan varma, uusi tuttavuus minulle mutta aika moni hevonen siitä pitänyt kun on ohut ja vakaa. Baucher niin este- kuin koulukisoissakin. Se feikkimyler maksaa Hööksissä 19,90e eli ei oo hirveen hintainen, aito maksaa 50-70e. Baucherissa poskiremmit tulevat pieniin renkaisiin ja ohja isoon. :) Se kannattais sit kokeilla nivelenä. Kuparirolleri ei taida tässä tapauksessa olla sopiva, enemmänkin sitten kuolaimeen purevalle hyvä... Oman kokemukseni mukaan siis.

      Poista
    5. No mä en ollut mukana raspauksessa (ensi kerralla varmasti olen!!!), mulla on siitä vain yksi paperi.. Puree oikeassa kierroksessa vähän kuolaimeen, mutta mun mielestä ei paha. Sitten kun mulla on rahaa, saat tätä tulla kokeileen ja sanoon minua viisaampana mitä tehdä :D Kumman mä nyt sit ensihätään haen? Baucherin vai sen feikkimylerin?

      Poista
    6. Noh, ihan ekana pyytäisin kuitenkin vielä jonkun tarkistamaan sen suun. Jonkun taitavaksi tunnetun raspaajan, eläinlääkäreissäkin on eroja. ;) Myleria kokeilisin kyllä. Nyt oli muuten tullut Viljarille tuota kuolainta minkä itse ehdottomasti ostaisin jos vielä tarve olisi: http://www.viljarshop.com/tuote/vision-oliivip%C3%A4inen-sylinterikuolain/VIS-3/

      Poista