perjantai 27. joulukuuta 2013

Lucky ja Tutti: Joulun aikaa

Molemmat ponit olivat tämän viikon vähän kevyemmällä. Kävimme Susannan kanssa ne liikuttamassa maanantaina ja sitten ne olivatkin jouluaaton ja joulupäivän vapaalla ja liikkuivat taas torstaina. Vähän vaihtelevasti siis nyt tämä viikko, mutta se oli tiedossa jo etukäteen kaikilla osapuolilla ja takaisin täysipainoiseen treeniin palataan heti vuodenvaihteen jälkeen. Poneille tämä kevyempi jakso tulee nyt oikein hyvään vaiheeseen, kumpikin on ottanut todella nopeasti isoja harppauksia eteenpäin kehityksessä ja saavat nyt vähän pääkopalleen ja kropalleen ns. palautumisaikaa tästä kaikesta.

Kenttä on onneksi kaikesta sateesta huolimatta hyvässä kunnossa. Alakenttä ei ole ollut ratsastuskuntoinen, mutta onneksi on tuo yläkenttä, joka imee hyvin vettä, joten se myös jäätyi hitaasti ja suli nopeasti... Myös pyöröaitaus on pysynyt käyttökunnossa lukuunottamatta sitä kaikista "jäisintä" hetkeä tuossa pari viikkoa sitten, jolloin hevonen kyllä pystyi menemään hienosti koska reunat olivat sulat ja kuivat, mutta juoksuttajalla olisi pitänyt olla aikamoiset piikit kenkiensä alla, koska keskeltä pyörö oli aivan luistinrata...

Tutillekin oli tarkoitus heittää kärkihokit jalkaan, sillä on siis vain kantahokit. Noh, eipä kannattanut laittaa, kun tulikin sulaa... Seuraavassa kengityksessä sitten.

Kirjoittelen jossain kohtaa tavoitteistani vuodelle 2014 vaikka ne ovatkin täysin auki hevostilanteen ollessa vähän millainen se on, kun kumpikin poni on myynnissä eikä tiedossa ole ainakaan vielä, että tilalle olisi joku tulossa. En ole oikein edes mainostanutkaan, koska olen jäänyt katselemaan mitä oma työtilanne (lähihoitajan hommat siis) tulee olemaan. Yhdelle tai kahdelle hevoselle/ponille tulen kuitenkin paikkaa pitämään.

Vähän kuitenkin näiden ponien kanssa ajattelemiani tavoitteita: molempien myynti toki, koska ne myynnissä kerran ovat. Mutta siihen asti:

Tutin ratsastettavuutta edelleen paremmaksi, lähinnä tasaisuutta ja hyvän tahdin löytymistä ja sen säilyttämistä, laukan parantamista. Juoksuttaessa se laukkaa jo todella hienoa laukkaa! Voimaa ei kuitenkaan löydy siirtämään sitä tahtia ja pyöreyttä sinne kentälle ratsastajan kanssa. Äkkiä hanget ja sinne kahlaamaan. Samaten heti vuoden alusta otetaan mukaan hyppytreenit, kentällä niin kauan kuin se on mahdollista ja mahdollisimman pian myös käynti maneesille.



Luckylle samaten voimatreeniä kavaleteilla, puomeilla ja heti hangessa, kun lumi vain tänne saapuisi... Sen ratsastettavuus on nyt niin hyvä, että kaikki olemassa olevat ongelmat tällä hetkellä johtuvat voimanpuutteesta. Okei, yhden virheen siitä löydän, se on edelleen hieman vino oikeasta kyljestään. Tätä korjataan jatkuvasti ajatellen esim. vasemmassa kierroksessa (jossa oikea lapa työntyy herkästi ulospäin ja vastaavasti vasen takajalka sisälle) suosimassani neliöharjoituksessa niin, että kulmissä siirretään selvästi etuosaa sisällepäin ja suoralla vastaavasti vähän avotaivutusfiiliksellä (mutta kyse ei ole avotaivutuksesta, koska tavoitehan on suora hevonen!) siirretään etuosa takaosan eteen. Vasen pohje pitää takaosan sillä uralla mitä halutaan kulkea, ettei "vinouteta" hevosta entisestään. Sisäohjasta ei saa jäädä vetämään vaan käytetään johtavaa ohjaa.



Luckyllä laukka alkaa olla jo hyvä, mutta ei vielä kovinkaan ylämäkeen. Edelleen, sitä voiman putetta. Ravissa alkaa jo kuitenkin olla sen verran enemmän vaihteita ja hallittavuutta, että sitä on pystynyt jo kokoamaan muutamia askelia kerrallaan.


Luckyn kanssa tammikuun tavoite on 18.1 seurakoulukilpailut. Tutti toistaiseksi jää vielä matkasta ja sen kanssa vain harjoitellaan kulkemista (kyllä se kulkee nätisti, muttei ole sitä paljon vielä tehnyt!) ja käydään katselemassa erilaisia paikkoja ihan rauhallisissa tilanteissa, ehkä kaverin kanssa... :)

Kävinpäs Ropsunkin selässä tuossa yksi päivä! On se vain tosi magee, tiedän mitä teen jos tammikuun jälkeen huomaan olevani ilman näitä kahta ratsutettavaa ponia... Ropsu ja kesän koulukisat? Ehkä, jos opin sen ravissa joskus istumaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti