lauantai 29. maaliskuuta 2014

Kuulumisia jälleen

Vähän tälläistä säännöllisen epäsäännöllistä on tämä kirjoittelu, johtuen siitä, että päivät ovat yksinkertaisesti niin täysiä. Klo 8-16 olen tallilla duunissa, sen jälkeen kotihommia ja perheen kanssa elämistä.

Java on päässyt maastoilemaan ja nyt myöskin hyppäämään. Sen liikkuminen on parantunut, se liikkuu päivä päivältä irtonaisemmin ja nyt on siltä pystynyt jo alkaa oikeasti vaatimaankin asioita. Tehtiin ihan kauniita laukkasulkuja kumpaankin suuntaan pari päivää sitten, aika saavutus siihen nähden, että vielä reilu viikko sitten raviväistöt tuottivat jo hieman tuskaa, kun sen askel oli vielä niin rajoittunutta (lyhyttä ja jäykkää). Hyppääminen on tehnyt sekä lihaksille että sen mielelle hyvää ja se on alkanut reipastua nyt oikein kivasti. Kävimme pyörähtämässä myös Tuija Rosenqvistin valmennuksessa ja hyvin meni, Java suoritti kaiken juuri kuten pyydettiin, hyppää mistä tahansa paikasta mihin ratsastaja sen ratsastaa... Pari ihmistä on sitä käynyt jo kokeilemassakin, Javahan on siis myyntivälityksessä.

Firen kanssa kaipaillaan vielä satulaan leveämpää kaarta ja paloja joilla saadaan tuo Bates ihan aavistuksen verran kaarevammaksi, jotta se sopii selän tämän hetkiseen malliin paremmin. On sen kanssa hommia jo paiskittu ja tutustuttu mm. puomeihin. Lihaa se on saanut jo luidensa päälle ja selkäkin alkaa näyttää jo vähän "täydemmältä" entiseen verrattuna.

Latte on lähdössä kotiin ja tästä ei sen enempää. Pirun laadukas poni, mutta koska minulla on kaksi hevosta ns. kilpailusopimuksella (ei tästäkään sen kummemmin yksityiskohtia, sen verran vain että minä en tästä juuri rahaa ansaitse) ja ratsutettavia on tulossa lisää, on pakko laittaa toinen näistä kahdesta pois ja toinen on koulutuksellisesti edempänä ja näin ollen minä hyödyn siitä toisesta vähän enemmän. Lattesta kuulette varmasti tulevaisuudessa jonkun toisen alla, niin hieno se kyllä on.

Tutti... No ei Tutista ole oikein mitään kummallista sanottavaa. Sen kanssa on tehty nyt kaikkea mukavaa ja mieltä piristävää, koska se on tuntunut vähän väsyneeltä. Maastoillaan, mennään puomeja, hypätään, välillä toki sitä tappavan tylsää kouluakin mutta nyt vähän vähemmän. Onhan se aika tiiviisti töitä tehnytkin. Tutsani kävi myös kanssani hyppäämässä Tuijan valmennuksessa ja kyllä tässä ponissa vain on aivan loistavaa asennetta tuohon hyppäämiseen. Annettiin sen tehdä omat virheensä ja korjata ne myös ja se korjasikin aivan todella hienosti. Koko ajan se suoritti hyväntuulisena ja aika "tosissaan". :)

Leijan kanssa otettiin silloin pari vkk sitten takapakkia, kun lensin sen selästä alas kuin leppäkeihäs. Sen jälkeen on palattu takaisin alkuun eli tehty kaikki ihan alusta, päädyin lopulta tähän tyyliin, ihan oman turvallisuutenikin vuoksi. Ei se vaikuta siltä, että tuo putoaminen olisi mitään traumoja sille aiheuttanut, mutta todella reaktiivinen se on ja tehdään siksi nyt huolella taas valmistelut ratsastajan selkään nousemiseen.

Pikku-B:stä en ole täällä mitään kertonut. Hevonen ei ole minulla ratsutuksessa, mutta sillä pari kertaa viikossa pääsen ratsastamaan ja minä hoidan sen hyppypuolen. Kyseessä on taloja hypännyt itsekin talon kokoinen ruuna. Kerran olen jo päässyt sillä hyppyjen makuun ja vaude mikä hevonen... Toivottavasti saan tämän pian raahata Tuijan luo ja katsoa mitä saan itsestäni sen kanssa irti, kun joku on huutelemassa ohjeita.


Hyppyjen jälkeen käytiin vähän kuumana... 
...ja tehtiin aika lennokkaita vaihtoja... :)



8 kommenttia:

  1. Varmasti mukavaa kun saa tehdä työtä hevosten kanssa oikein kunnolla! :D

    VastaaPoista
  2. Mitkä on hyviä tapoja saada hevonen pohkeen eteen? Luin jostain, että kannusta saa käyttää, mutta raippaa ei mielellään. Pitääkö paikkansa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on sellainen aihe taas josta voisi kirjoittaa todella pitkästi. Lähtökohtana on kuitenkin tietää mitä on paine ja mitä on paineesta vapauttaminen ja kuinka näitä kahta asiaa hyödynnetään kaikessa mitä hevosten kanssa tehdään. Pohjetta kuuluisi käyttää niin, että laiskalla, pohkeeseen huonosti vastaavallakin hevosella se tehdään voimistaen: ensin pieni paine, jota sitten asteittain suurennetaan ja vapautetaan paine, kun saadaan haluttu tulos.

      Hyviä harjoituksia minun mielestäni pohkeelle laiskasti reagoivalle hevoselle (olettaen että nyt puhutaan hevosesta joka ylipäätään tietää mitä ihminen pohkeen paineella haluaa hevoselta) on väistöt ja siirtymiset juuri tuolla tavoin kuin yllä sen kuvailin: ensin pieni paine ja jos haluttua tulosta ei tule, suurennetaan painetta, kunnes saadaan se tavoiteltu tulos jolloin paine vapautetaan. Ei siis hyökätä laiskan hevosen kimppuun heti raipalla ja kannuksilla (näiden käytössä ei muuten ole kyllä mitään sellaista "riskiä" miksei toista saisi käyttää ja toista ei, vaan tähän tyyliin kuin minä sanoin, raippa tai kannus on sitten vasta tehostamassa pohkeen tuomaa painetta jos se pienempi paine ei riitä).

      Paine paine paine... Anteeksi itseni toistaminen. ;)

      Poista
  3. mikä tämä tällainen suitsi-kuolain-yhdistelmä on? uteliaana kyselen kun en ole ennen vastaavaa nähnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suitset ovat micklemit (https://img.smartpak.com/product/300x300/18335_DarkHavana.jpg) ja kuolain on myler (http://www.yourhorse.co.uk/upload/4474/images/Myler%20Comfort%20Snaffle.jpg) :)

      Poista
  4. onko Tutista mahdollisesti videoo Tuijan valmennuksesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://www.youtube.com/watch?v=JvQLXTBoGtE tuossa. :) Siinä on myös epäonnistumiset nähtävissä, kuten sanottua, nuoren, hyppäämisen vasta aloittanut hevonen kun on kyseessä, annetaan sen tehdä omat virheensä ja korjata ne myös itse. Videolla näkyy esim. kompastuminen esteeseen ja sen jälkeen kun tultiin esteelle aivan samalla tavalla antaen hevoselle itselle tilaa suorittaa tehtävä, se korjasi virheensä hienosti. :)

      Poista