lauantai 8. maaliskuuta 2014

Jälleen kuulumisia pidemmältä aikaväliltä

Hevosilla oli tällä viikolla pyöröaitaustyöskentely-kuuri. Selitystä tähän on luvassa...

Tutti etenee tasaisen varmasti ja nyt pitäisi saada laukkaa hiottua paremmaksi. Voimaahan se vaatii runsaasti eikä sitä tehdä ihan hetkessä, mutta voimatreeniä on nyt sitten tehty. Pelto oli tuossa viime viikolla jo niin hyvässä kunnossa, että kävimme Jennin ja Ropsun mukana siellä kiipeilemässä käynnissä ja ravissa. Hyvää treeniä takaosan lihaksistolle! Tällä viikolla olen juoksuttanut Tuttia pyöröaitauksessa, koska se laukkaa toistaiseksi vielä niin paljon paremmin ilman ratsastajaa. Ollaan siis tehty paljon laukkaa kahdella ohjalla juoksuttaen.

Lattella todettiin yhdessä fyssarin kanssa sen kaulaan tulevan lukkoja hyvin herkästi. Tai siis luultavasti siellä on ollut sellainen jo pidempään ja kun työskentely aloitettiin (sehän on siis ollut mammalomalla ennen tänne tuloa) jumitti kaulan lihakset sitten sen lukon takia. Lukko aukaistiin ja hetken taas meni hyvin, kunnes yksi kaunis päivä se protestoi todella kovasti oikeaan kierrokseen menemistä. Ei muuta kuin fyssari taas paikalle toteamaan, että lukossahan se jälleen on. Noh, nyt on saatu lukot pidettyä poissa, kun venytellään kaulaa aina ennen ja jälkeen liikutuksen. Olen kuitenkin ollut nyt vähän varovaisempi sen kanssa ja tehnyt tämän viikon juoksuttaen kahdella ohjalla, hakenut sille rentoutta, eteen-alas joka sille on vaikeaa, se käy aina alkuun vähän "kierroksilla" ja rullaa herkästi ryntäisiin kiinni. Viimeiset kerrat olivat jo todella hyviä ja ensi viikolla haetaan tätä samaa tunnetta sitten ratsain.

Firen kanssa ollaan oltu ilman satulaa, kun totesimme sen oman Kiefferin olevan sille jo liian kapea. Se tulehdutti selän sään molemmin puolin ja sitä nyt sitten hoivailtiin ensin kylmällä (Arnika-linimentti) ja kun tulehdus oli saatu pois, aloin käyttää aina juoksutuksen jälkeen magneettiloimea ensin 15min ajan ja siitä pidentäen aikaa. Selän tulehduksen takia ja satulan puuttuessa on siis tämä viikko Firenkin kanssa tehty kahdella ohjalla juoksuttaen töitä. Iloa sen liikkumisessa näkyy nyt jo ihan eri tavalla! Ensi viikolla tulee uusi penkki, tämän viikon pohjalta on todella hyvä fiilis aloittaa työskentely myös ratsain. :)


Leija on toissaviikon hurjan edistymisen jälkeen ottanut tämän viikon vähän tavallaan "takapakkia", tai siis minä otin sitä ihan vapaaehtoisesti ja siirryttiin jälleen tähän pyöröaitaustreeniin senkin kanssa. Koska selkään nousut ja käynti + ravi alkoivat sujua jo hyvin, halusin palata harjoittamaan sitä tuntuman hyväksymistä ja se tapahtuu toistaiseksi paremmin juoksuttaen. Ratsain Leija vielä toistaiseksi vastusti tuntuman ottamista, mutta nyt kahdella ohjalla juoksuttaen se on ollut sille OK ja tuntumalla on voinut myöskin laukata. Sen kanssa on yleisfiilis ollut sellainen todella rauhallinen ja levollinen, koko poni näyttää jotenkin todella tyyneltä, niin tallissa kuin pyörössäkin... Hienoa!

Javan kanssa ollaan tutustuttu toisiimme ja tehty pyöröaitausjumppaa myöskin satulan puuttuessa, mutta koska sen selkälihakset ovat myös kadonneet ihan täysin. Pyöröaitauksessa kahdella ohjalla juoksuttaen hevosen selän saa tehokkaasti töihin ja etenkin tälläisen selkälihaksettoman kanssa on paljon mieluisampi niin itselle kuin hevoselle aloittaa työ ilman satulaa ja ratsastajan painoa sinne "kuivaan" selkään. Ensi viikolla alkaa treeni ratsain!

Eli pyöröaitauspainoitteinen viikko takana ja nyt näyttäisi siltä, että se kevät tulee oikeasti ihan tosissaan! Ensi viikosta lähtien pääsee siis ainakin Tutti tekemään myös puomeilla, varmaan myöskin Java. Leijan kanssa lähdetään tutustumaan kenttään ja aloitetaan jälleen "ratsun treeni", Latten kanssa haetaan sitä rentoutta myöskin silloin kun ratsastaja on siellä selässä. Firen kanssa lähdetään tekemään nyt paljon maastossa, saadaan siedätettyä herra samalla myös siihen, että toisen hevosen läsnä ollessa voi keskittyä ihan siihen mitä ratsastaja pyytää eikä hörhöämiseen.

Tälläinen hyvin pikainen tsekkaus meidän viimeiseen viikkoon! Pahoitteluni, että tämä on nyt hyvin seikkaperäisesti rustailtu.

10.3 ilmestyvässä Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä on muuten juttu meistä (Hevostaitokeskus Hovista). Kuviin on päässyt myös Latte ja Tutti. :)

Viime torstaina oli mukava tehdä aamutallia, oli kaunis aamu. :)


2 kommenttia:

  1. Siis tällaiset yksityiskohtaiset selostukset ovat ihan parhaita, ei niitä pidä pahoitella! Just mukavaa kun tietää mitä ongelmia teillä on ollut ja miten sitten niiden kanssa on työskennelty. =)

    Ärsyttävää kun jotkut kirjoittavat vain mitä ongelmia on, mutta sitten ei mitään korjausta niihin kuten teillä nyt tämä satulattomuus osan kanssa -> pyöröaitaustyöskentelyä. Osa vain tuntuu tekevän niin, että kun ei ole satulaa, niin heppakin seisoo pihassa, kun ei ole luovuutta liikuttaa muuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin lähinnä että tuliko liian ympäripyöreästi kerrottua, haluaisiko joku vielä yksityiskohtaisemmin tietää, mutta tämän hevosmäärän kanssa on aika mahdotonta alkaa kaikkien treeneistä kertomaan tarkasti... :) Kiitos kommentistasi!

      Poista