sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Bono lähti ja uusia tuli

Bono lähti erittäin tyytyväisen omistajansa kanssa kotiin tänään. Ponin tänne tullessa sillä oli kävelty ja ravailtu ratsastaja selässä, mutta taluttajan kanssa ja kuukaudessa pääsimme työskentelemään kentällä itsenäisesti kaikissa askellajeissa. Bono kantoi itsensä paremmin, kulki peräänannossa käynnissä ja ravissa ja nosti laukat kumpaankin suuntaan ja nyt viimeisellä ratsastuskerralla alkoi laukastakin löytyä vaihteita ja pyöreyttä. Poni myös väisti kumpaankin suuntaan ja puolierot saatiin vähän tasattua - se oli tullessaan todella vino oikeaan kierrokseen ja nyt lähtiessä ero oli enää vain todella pieni.

Muutama päivä sitten tuli 8v pv-ruuna Java, joka on sekä ratsutuksessa että myyntivälityksessä saman aikaisesti. Varsin fiksun oloinen hevonen! Kiltti kuin mikä ja laumassa ystävällinen ja leikkisä. Java on hypännyt 90-100cm tasolla kisoissa ja treeneissä 110cm. Nyt se on hieman ruosteessa, mutta palataan hiljalleen työhön ja pian toivottavasti myös hyppäämään.


Tänään tuli toinen myyntivälityshevonen, tämä Jennille, mutta pääsee myös varmasti tänne blogiin esille sitten myöhemmin. Tämä tapaus on 140-150cm tasolla Belgiassa hypännyt iso ruuna, joka olisi esimerkiksi aivan loistava opetusmestari 120-130cm tasolle junnulle. Tästä lisää myöhemmin, nämä ruunat tulevat avoimesti myyntiin vasta myöhemmin.

4 kommenttia:

  1. Millä tavalla olet nuorelle lähtenyt laukannostoja opettamaan ja laukkaa työstämään? :)

    VastaaPoista
  2. Opetan äänimerkin kautta, aina ensin maasta käsin. Juoksuttaessa samalla kun painetta antaen pyydän hevosen laukkaan sanon myäs "Laukka" ja kehun toki aina kovasti (ja vapautan paineen) kun laukka nousee. Yleensä hyvin pian nuori oppii nostamaan laukan pelkästään äänellä. Selästä käsin se onkin sitten aika helppoa, hevonen ymmärtää mitä tarkoittaa, kun sanon "Laukka" ja yhdistän siihen silloin myös pohkeet ja painoavut. Ääniavun voi jättää aika nopeasti pois, tärkeää on kuitenkin palkita hevonen aina sen tehdessä oikein. Palkitseminen on hevoskohtaista, joku nauttii kun saa laukata isoa laukkaa kenttää ympäri ratsastaja kevyessä istunnassa jotta hevosella on tilaa laukata, jonkun kanssa taas saatan alkuunsa lopettaa ensimmäiseen onnistuneeseen laukannostoon ja sitten kävellään loppukäynnit minä taluttaen maasta käsin, jollekin riittää kehut ääneen ja rapsuttaen.

    Laukassa ajatus aina eteen. Pyrin nopeasti maastoon laukkaamaan jos vain pohjat ovat hyvät. Siellä kaverin perässä nuori hevonen saa ajatusta laukkaamisesta eteenpäin. Eteen, eteen, eteen, siitä se sitten lähtee. Ei tarkoita, että täytyy mennä lujaa, vaan että hevonen laukkaa omasta tahdostaan eteenpäin.

    VastaaPoista
  3. Samalla tekniikalla täälläkin 4v. Eestinhevosen kanssa :)
    Ongelmaksi muodostui kenttä, juoksuttaessa laukka nousi hyvin, maastossa saatiin nousemaan selästä hyvin, mutta kentällä eteenpäinpyrkiväisyys loppuu heti kun yrittää nostoja ja alkaa pukittelu.

    Satula menossa tsekkiin, ei regoi muuten. Harjoitteletko nostoja kevyestä istunnasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä yleensä ongelma löytyy epäsopivasta satulasta. Eteenpäinpyrkivyys loppuu, kun ei ole tilaa liikkua. Maastossa saattaa hevosella olla sen verran energiaa, että suostuu menemään vaikka ahdas penkki onkin, kentällä ei tuota "etua" ole ja sitten alkaa kiukuttelu. Ehdottomasti tarkistaisin ensimmäisenä satulan ja selän. :)

      Poista