maanantai 11. marraskuuta 2013

Tutti ja Lucky: meidän työskentelyä

5-vuotiaalla "Tutti"-ruunalla on alkanut ahkera työnteko. Sunnuntaina Jenni otti ponin pyöröaitaukseen juoksemaan, jotta tälle maanantaille oli ylimääräiset energiat poissa.


Aloitin juoksuttamalla Tuttia ensin sivuohjan kera kumpaankin suuntaan. Sen ongelmana on mennä ympyrällä täysin väärinpäin, lapa edellä taipuen siis ulos. Sivuohjan kanssa sain ohjattua Tutin taipumaan ympyrän suuntaisesti. Lisäsin aika nopeasti kaksi liinaa (käytän ohjien sijasta kahta liinaa, koska ne ovat käteen mukavammat ja kulkevat hyvin juoksutusvyön renkaissa) jotta pystyin hallitsemaan ponin myös ulkoa. Säätelimme ympyrän suuruutta ja aika nopeasti Tutti alkoi myötäämään, taipumaan ja myös rauhoittumaan. Se on aikamoinen... sähköjänis!


Kunhan poni toimi kumpaankin suuntaan hyvin, irroitin liinat ja sivuohjan ja nousin selkään. Vähän Tutti selkäännousua jännitti, mutta nätisti sinne kuitenkin päästi ja seisoi paikallaan. Käveltyäni hetken pyöröaitauksen sisällä siirryin isommalle alueelle. Tämä väliaikainen pyöröaitauksemme sijaitsee yläkentän kulmassa toistaiseksi, kun toinen pyöröaitaus on hetken aikaa poissa pelistä (uudet hiekat odottavat siirtoa sinne).


Tutti ei juurikaan vaikuttanut ymmärtävän pohkeista muuta, kuin että ne tarkoittavat eteenpäin. Lisäksi se tuntui olevan hieman jumissa jostain kohtaa selästään, ristiselkää veikkailen sen perusteella miltä se näyttää juoksuttaessa (sama ongelma kuin Luckyllä). Taipuminen oli hyvin hankalaa, mutta kiinnitinkin lopulta huomiota enemmänkin ponin suoruuteen. Teimme mielestäni oikein hyödyllistä neliö-harjoitusta, jossa siis ratsastetaan neliötä(/suorakulmiota) kiinnittäen huomiota nimenomaan suoruuteen. Kulmat ratsastetaan vähän "takaosakäännösmäisesti" eli siirretään selvästi etuosaa kulman ympäri. Tämä alkoikin lopulta sujumaan oikein hyvin ja Tutti alkoi ymmärtämään myös kääntävän pohkeen merkityksen.

Ravissa ongelmana on hieman ahtaat liikkeet joiden hyvin vahvasti luulen johtuvan selän jumeista. Muuten poni kulki kyllä kivasti kuolaimella, hieman tyhjänä mutta eteenpäinpyrkimyksen ollessa nolla (kipeä selkä, eteenpäinpyrkimys ei ole myöskään sitä että poni ampaisee täysillä eteenpäin pohkeista vaan sen on oltava halukas itse liikkumaan eteenpäin, ilman mitään ampaisuja) on vaikea saada poni rehellisesti tuntumalle.

Nyt onkin siis seuraavaksi vuorossa Tutin lihashuolto. :) Pidän tätä todella tärkeänä kaikilla hevosilla. Se antaa myös ratsastajalle palautetta ja ohjeita siitä, mitä tulisi tehdä jatkossa. Itsekin meinaan ottaa jälleen akupunktiota, ihana pakollinen rentoutushetki siis edessä!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lucky oli tänään pyörössä. Aiheena oli ravi-seis-ravi -siirtymiset jotka alkoivat sujumaan todella hyvin! Poni teki hienoja pysähdyksiä ja mahtavan aktiivisia siirtymisiä pysähdyksestä raviin. Hienoa, kun se alkaa toimia koko ajan vain paremmin!

Se on tehnyt kohtalaisen monipuolisesti nyt vaikka satulaa ei olekaan. Pikkusiskoni Susanna on käynyt sitä välillä liikuttamassa ja heillä synkkaa todella hyvin. On kiva, kun on joku ihminen johon luottaa, jos tarvitsen liikutusapua. Luckyn kohdalla kuitenkin sillä perustyöskentelyllä ja kunnonkohotuksella on tällä hetkellä suuri merkitys. Itse pääasiassa liikutan ratsutettavat hevoseni ja Susannakin käy Luckyn selässä vain silloin tällöin, tämä tietenkin ponin omistajan luvalla. Susanna on tosiaan Luckyä käyttänyt pyörössä, tehnyt maastakäsinharjoituksia (väistämistä, peruuttamista jne) ja usein myös tehnyt loppukäynnit ilman satulaa siinä tallin ympäristössä tai ratsastanut ilman satulaa kentällä.

Itse olen keskittynyt tuohon kahdella ohjalla juoksutukseen nyt satulan vielä puuttuessa. Onneksi siihen on tulossa muutos, satulan pitäisi tulla jo tällä viikolla ja TOIVOTTAVASTI se nyt on sopiva, oikeasti!! En tiedä mitä teen, jos nyt tämä tilattu, sopivana koko ajan pidetty satula ei sitten syystä tai toisesta sovikaan... Noh, ei saa maalailla kauhukuvia...

Luckyn kohdalla mietityttää sen hikoilumattomuus. Se ei hikoile rankassakaan treenissä, esim. tänään teimme kohtalaisen kauan ja rankasti, eikä edes huovan alla ollut kosteaa... Aineenvaihdunnassa vaikuttaisi olevan jotain pielessä. Olenkin nyt lähettänyt Better Choicelle tarjouspyynnön Luckylle sopivasta yrttisekoituksesta. Sen verran hyvää palautetta olen kuullut ja lukenut ko. yrityksen toiminnasta ja ylipäätään yrteistä hevosen ruokinnassa, että minä olen ja omistajat ovat kyllä valmiita kokeilemaan! Jollakin tapaahan tuo aineenvaihdunta pitäisi saada pelittämään... Ostan myös Luckylle himalajansuolakiven ja kokeilen, maistuisiko se, koska tavallinen suolakivi ei tunnu käyvän kaupaksi... Mahdollisesti pitää lisätä ruokaan merisuolaa, jos ei suolakivi ala maistumaan.

Torstaina olisi tarkoitus lähteä maneesille hyppäämään Nitan ja Luckyn kera. Molemmille tekee hyvää vaihtaa vähän maisemaa ja vielä tärkeämpää, tekemään jotain hauskaa! Nita ei varmaan "pysy housuissaan" kun näkee esteet... Saa nähdä mitä Lucky sanoo!

4 kommenttia:

  1. Meillä saatiin aineenvaihdunta toimimaan Ekohepon infrapunasaunalla, ja yksi käyntikerta riitti. Kannattaa kokeilla, jos on mahdollisuus kulkea :) Hevosella oli juurikin samanlainen hikoilemattomuusongelma.

    VastaaPoista
  2. Lilli, sama kuin infrapunasolarium? Täytyykin tuumata, sellainen kun löytyy ihan meidän läheltä! Mainostavat kyllä, että vilkastuttaisi aineenvaihduntaa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vastaanpa jo itselleni, ei siis ole ihan sama asia. Mutta Ekohepo on siis Tampereella! Kiitos vinkistä, laitan ehdottomasti korvan taakse!

      Poista