tiistai 28. tammikuuta 2014

Pikkuinen Pöyni

Pöynistä ei ole oikein ollut kuvia täällä, syystä että ensimmäisen ratsastuskerran kuvat epäonnistuivat (väärä objektiivi kuvaajalla käytössä, siinä valossa ei kuvista tullut mitään muuta kuin suttua). Tänään piti sitten pukea poni kunnolla pinkkiin ja ottaa muutamat kuvat kentällä! Pöyni ei ihan parhaimmillaan ollut, vähän vielä varmaankin maitohapoilla eilisistä laukoista, mutta kunhan nyt vähän käytiin taivuttelemassa kentällä. Pöyni siis tuli tammikuuksi ratsutukseen, jottei joutunut elämään yksinään koko pitkää kuukautta. Eli tiedossa oli, että tammi-helmikuun vaihteessa se saa uuden tallikaverin ja sen jälkeen jatketaan ratsunoppeja kotosalla.

Pöynihän osasi alkujaankin perusasioista ihan tasan ne perusteet: siis käynti, ravi ja laukka, ratti ja jarru. Niin ja passi ja töltti, joista kumpaakin se väläytteli oikein antaumuksella jatkuvasti. Pöynissä on siis ainakin issikkaa...

Tavoittena oli vähentää Pöynin tölttäämistä ja lähinnä nyt vaan saada poni ylipäätään työskentelemään kentällä paremmalla asenteella ja tarmolla.

Nopeasti havaitsin, että Pöyni tarjosi passia tai tölttiä aina, kun se alkoi kiireiseksi (tai siis kun sen ratsasti kiireiseksi!) tai kun jokin oli sille vaikeaa. Tasapainoa sillä ei juurikaan ollut ja siksi esimerkiksi kulmien meneminen ravissa oli sille vaikeaa (siis ilman että se sai kaatua sisään kulmassa). Myös siirtymisessä laukasta raviin oli haastavaa ja siksi se siirtyi mielummin laukasta tölttiin.

Lähdin korjaamaan Pöynin tölttäämistä pois siirtymisten kautta. Kun se siirtyi ravissa / laukan jälkeen tölttiin, otin sen nopeasti käyntiin. Käynnin piti myös olla nelitahtista, ei kaksitahtista (passitahti)! Jos kiireisestä kaksitahtisesta käynnistä yritti siirtyä raviin, tuloksena oli passi tai töltti. Eli käynti rauhalliseksi nelitahtiseksi ja siitä uusi siirtyminen raviin. Tätä kautta alkoi tulla tulosta ja siirtymisiä joutui tekemään yhä vähemmän. Myös ravi - seis - ravi -siirtymisiä tein paljon.

Lisäksi laukkaa lähdin tekemään nostojen kautta jotka nyt kuukauden työn jälkeen ovatkin aikamoisen hyvät ja napakat! Nyt myös siirtyminen laukasta raviin sujuu useimmiten. Toki edelleen silloin tällöin Pöyni yrittää helpottaa tekemistä ja tarjota passia tai tölttiä, mutta selvästi jo vähemmän.

Myös väistöt Pöyni oppi nopeasti käynnissä ja hiljalleen myöskin ravissa. Nämä opetin sille ensin maastakäsin ja selästä käsin ne sujuivat sitten "kuin itsestään".

Ylipäätään poni liikkuu nyt omalla moottorilla ja iloisella asenteella työntekoon.

Pöynin omistaja toivottavasti vielä kirjoittelee omia kokemuksiaan tästä kuukaudesta vähän myöhemmin... :)




6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Pöyni on kyllä vallan hauska poni. Huumorintajuinenkin! Ihania poniloikkia se tekee ratsastaessa silloin, kun pieneen poniin on pakkautunut "pöllöilyenergiaa"...

      Poista
  2. Ihan mielenkiinnosta, miksi ratsastat niin usein kannukset jalassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En koskaan edes ajattele sen kummemmin, että nyt käytän kannuksia ja nyt en käytä. Ne ovat saappaissani aina kiinni, irroitan ne vain jos harjoitellaan nuoren kanssa selkäännousuja / kyseessä on muuten superherkkä hevonen. Ne vain ovat aina saappaissa kiinni, jotta ne sitten ovat jalassa tarvittaessa... :) Ei niitä käyttää tarvitse jatkuvasti enkä niin teekään.

      Poista