Kuvien © Sanni (http://sannishining.blogspot.com)
Jokainenhan osaa juoksuttaa hevosta? Liina kiinni kuolaimeen ja polle ympyrälle juoksutuspiiskan kanssa hätistellen? Niin. Omasta mielestäni asia ei ole lainkaan näin yksinkertainen, mikäli halutaan hakea juoksuttamisella muutakin kuin päästää hevonen purkamaan narun päähän liikoja energioitaan. Tätä minun tapaani juoksuttaa sanoisi moni ihminen ohjasajoksi ja sitä sanaa meilläkin käytetään, mutta jälleen kerran mielipiteeni on, että tämä on paras tapa juoksuttaa hevosta.
Tarvitset juoksutusvyön ja kaksi liinaa. Mikäli et omista juoksutusvyötä, tarvitset satulan jalustimineen, yhden ylimääräisen jalustinhihnan ja kaksi liinaa. Otin kuviin nyt satulan, koska kaikki eivät juoksutusvyötä omista tai halua siihen investoida.
Laske satulan jalustimet kohtalaisen alas, niin etteivät ne ihan lähde kaartumaan vatsan alle. Pujota jalustinhihna jalustimien läpi niin, että se kulkee hevosen vatsan alta ja laita kiinni sen verran tiukalle, etteivät jalustimet juurikaan pääse heilumaan.
Itse juoksutan pyöröaitauksessa, koska se on a. turvallinen ja b. helppo. Se on turvallinen siksi, että hevosella ei ole innostuessaan tilaa ryysiä ulos ympyrältä. Helppoa siinä on se, että pyörössä hevonen ei pääse niin rajusti valumaan ympyrältä ulospäin, miten se kentällä juoksuttaessa saattaa tehdä. Kentälläkin tätä kahdella ohjalla (tai kahdella liinalla, kuten itse teen) juoksuttamista voi toki harrastaa.
Aloitan kuitenkin aina niin, että päästän hevosen juoksemaan vapaana enimmät energiat pois. Kentällä en tätä tee, koska siinähän pitelet liinan toisesta päästä sen toisessa päässä pukittelevaa ja riekkuvaa hevosta... Muutamat kerrat olen harpponut kilometrin pituisia askelia kentän päästä toiseen päähän - ei kiitos enää. Mikäli pyöröaitaus ei ole käytettävissä ja tiedän, että hevosella on tapana ottaa "lähtöjä", laitan sille yhden sivuohjan sisäpuolelle. Sivuohja ei ole kireä, se nappaa vain kiinni siinä kohtaa, jos hevonen yrittää lähteä ympyrältä ulos. Lucky käyttäytyy juoksutuksessa niin hyvin, että sen kanssa en tuota sivuohjaa tarvitse.
Tässä esimerkissä hevosta on siis jo juoksutettu sen verran liinassa, että se osaa kulkea ympyrällä. Olisi myös hyvä, mikäli hevosta olisi jo ohjasajettu takaa. Tähän voit ottaa mukaan jonkun apulaisen taluttamaan hevosta. Itse teen kaiken ilman apureita, koska sellaisia ei satu olemaan kovin hyvin saatavilla. Olen kuitenkin totutellut hevosta liinan kosketukseen takajaloissa aikaisempien juoksutuksien yhteydessä: kosketan sitä liinalla kaikkialle sen jalkoihin, selkään, päähän... Etenkin takajaloillaan se ei saisi reagoida liinan kosketukseen. Jos se reagoi ja reaktio on voimakas, siedätystä siedätystä... Yleensä ei ole mennyt kuitenkaan montaa kertaa, kun laitan liinat jo kiinni:
![]() |
Sisäpuolen liina jalustimen läpi... |
![]() |
...ja kiinni kuolaimeen. |
![]() |
Ulkopuolelle tulevan liinan laitan ensin hevosen selän yli... |
![]() |
...jalustimen läpi... |
![]() |
...ja kiinni kuolaimeen. |
![]() |
Tässä kohtaa toivottavasti liinat ovat kädessä ilman mitään solmuja tai sotkuja ja voi päästää hevosen ympyrälle. Älä siis tee niin kuin minä teen, tee kuten minä sanon... :)
|
Sitten päästäänkin työn makuun! Puhun sisäliinasta ja ulkoliinasta, ne ovat verrattavissa siis sisäohjaan ja ulko-ohjaan. Ne toimivatkin täysin samalla tavoin. Paitsi että ulkoliinalla säätelet taivutusta ja pidät hevosen haluamasi kokoisella ympyrällä, estät myös hevosen takaosaa lähtemästä ulos. Ulkoliinalla voit myös pyytää hevosta eteenpäin, mikäli käteesi ei mahdu enää lisäksi juoksutuspiiskaa. Herkälle hevoselle riittää, kun kiristät liinaa, luot painetta takaosalle. Vähemmän herkälle tai laiskalle hevoselle täytyy jo vähän heilauttaakin liinaa... Sisäliina säätelee samoin taivutuksen voimakkuutta ja pitää hevosen ympyrällä. Pyöröaitauksessa on se kiva puoli, että pystyt ympyrällä myös helposti asettaa hevosta ulos. Kahdella ohjalla juoksuttaessa voit harjoittaa melkein mitä vain: avoja, sulkuja, väistöjä, siirtymisiä... Siirtymiset ovat todella hyvä tapa saada hevosta pyöreäksi ja työskentelemään selkänsä läpi. Kokeile myös peruutuksia ja esim. ravi - seis - peruutus - ravi -siirtymiset ovat toimineet todella monen hevosen kanssa keventämään etuosaa ja saamaan takajalkoja aktiivisiksi.
Runsas kuvasarja juoksutuksesta...
![]() |
"Huh ja puh, raskasta työtä, täytyy vähän jo venytellä..." |
![]() |
Selkälihakset venymään... :) |
![]() |
Suunnan vaihto onnistuu ohjasajon kautta. Olisi siis hyvä, että hevonen on myös totutettu siihen, että kävelet sen takana. Keri liinat samanpituisiksi samalla, kun lähdet viemään hevosta esim. ympyräleikkaa-uralle ja vaihtamaan suuntaa. |
![]() |
Sitten vain annat ulkoliinan valua pidemmäksi, jotta hevosella on mahdollisuus taipua uuteen suuntaan. |
![]() |
Loppuun voit antaa vielä hevosen liikkua vapaammin käynnissä ja halutessasi myös ravissa. Moni hevonen haluaa vielä tässä vaiheessa venytellä selkälihaksiaan.
|
![]() |
"Kyllä tuli taas töitä tehtyä! Joko on ruoka-aika?" |
Tämä juoksutusmuoto on hevoselle raskasta, vastaa melkein tunnin kouluvalmennusta, jos palikat osuvat kohdalleen (= hevonen on fiksu juoksuttaa, juoksuttaja osaa asiansa) joten puoli tuntia on itselläni maksimiaika juoksutukselle kahdella ohjalla. Yleensä hevoset ovat jo siitä korviaan myöten hikisiä.
Heitelkääs kommentteja ja omia kokemuksianne tähän postaukseen! :) Käyttääkö joku tätä jokaviikkoisessa treeniohjelmassaan? Aikooko joku tämän postauksen myötä kokeilla?
Meillä käytetään tätä liikutusmuotoa ahkerasti. Näin talvisaikaan siinä pysyy itsekkin mukavasti lämpimänä kun liikkuu hevosen mukana. Nuoret oppii sujuvasti avuille ja myöhemmin ratsutuskin on helpompi aloittaa :) Vanhemmat, ratsastamattomat siitostammatkin saavat ohjasajettuina/-juoksutettuina kivasti kontrolloitua liikkumista.
VastaaPoistaAllekirjoitan kommenttisi täysin. Itse aloitan aina nuoren hevosen kanssa tällä tyylillä! Muutenkin, kun ratsutettavaksi tulee minulle vieras hevonen, tehdään tätä vähän useamman kerran viikon aikana. Esim. Luckyn kanssa tehtiin monta viikkoa töitä maastakäsin, koska satulaa meillä ei ensimmäisen kuukauden aikana ollut! Silti se on 3kk aikana edistynyt ja kasvattanut lihasta todella paljon. Ja tuo on totta, itse pysyy myös lämpimänä. Takkia saa ottaa yleensä aina jopa pois vaikka kuinka on pakkasta... :)
PoistaTykkäsin kovasti tästä postauksesta! :)
VastaaPoistaSelvästi opastettu, joten voin uskoa että joku ottaa opikseen tästä ja saattaa kokeilla tätä! :)
Meillä käytetään yleensä aina kun juoksutetaan niin kahta liinaa. Mielestäni se on tehokkaampaa (niinkuin se onkin) hevoselle.
Lucky menee hienosti kun kuvista päättelee, ja kirjituksesta taitaa olla totta? :)
Mutta kiva ja mielenkiintoinen postaus!
Kiitos, pyrin kyllä kovasti siihen, että tästä postauksesta voisi olla jollekulle hyötyäkin, jos aikoo tätä hevosensa kanssa kokeilla... :) Tottahan on se, että vain tekemällä oppii ja olisi hyvä tätäkin juoksusmallia päästä kokeilemaan sellaisen henkilön kanssa joka sen jo hallitsee.
PoistaLucky työskentelee aina todella hyvin juoksuttaessa! Tänään se halusi venytelläkin vielä enemmän kuin aikaisemmin, olisiko vähän jumeja selässä... On myös hyödyllistä nähdä hevonen liikkeessä maastakäsin, niin tulee huomanneeksi tuollaisetkin asiat: nyt Lucky saa sitten juoksutuskuurin eli ei selkään loppuviikkoon ja selkää hoidetaan hieronnalla ja arnikalla. Sillä olikin raskas viime viikko, en ihmettele vaikka lihakset vähän jökissä olisivatkin!
Super postaus! Enpäs olekaan paljoa perehtynyt hevoseni kanssa tähän asiaan! Nooh, alanpas kokeilemaan!:) vaikuttaa mukavalta ja hevoselle hyvää liikuntaa:)!!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Kokeilemaan vain. :) Jos hevosta ei ole totutettu tähän, kannattaa tosiaan lähteä siedättämään ensin se siihen, että liina koskee takaosaa ja etenkin takajalkoja. Voisin ehkä yrittää saada tehtyä videopostauksen siitä, kuinka totutan kokemattoman hevosen tähän juoksutusmalliin.
PoistaHyvä idea oisi tehdä videopostaus! :)
PoistaMahtava postaus!
VastaaPoistaInnolla odottelen josko tulee totutuspostaus, sen jälkeen alan kyllä Goldin kanssa treenaamaan myös näin. Vaikuttaa todella hyödylliseltä liikuntamuodolta! :)
Kiitos! :)
PoistaSaatatte joutua odottelemaan sitä totutuspostausta helmikuun alkuun, mulle on tulossa pari 3-vuotiasta ratsutukseen ja ne totutan heti ensikädessä tähän hommaan... Tulee sitten todenmukaisempi, kun kys. kavereille tämä on oikeasti uusi asia. :)
Hei todella kiva postaus! Tälläistä olen etsinytkin :) Omalla hevosella olen ohjasajoa tehnyt jonkin verran, mutta en ole vielä kokeillut juoksuttaa kahdella liinalla. Neuvot kuulostivat tosi hyödyllisiltä. En melkein malta odottaa, että pääsen kokeilemaan tätä. Juoksuttaessa on mun heppa kulkenut muuten kivasti, mutta takaosa pitäisi saada aktiivisemmaksi.
VastaaPoistaTälläinen herrasmies siis kyseessä: http://glenperoakaelvis.blogspot.fi/
Jos hevosesi toimii jo ohjasajossa, siitä on enää lyhyt matka tähän... :) Tsemppiä treeniin!
PoistaJuu, hyvä treenimuoto, käytän myös paljon sekä nuorten että vanhempien kanssa. Itse kuitenkin laitan liinat kuolaimesta ylemmäs kylkeen tai selän päälle. Silloin vastaa realistisemmin ohjastuntumaa, ei sido hevosta niin paljon, eivätkä mene noin helposti kuolaimen takana. Tarpeeksi pyöreänä liikuvat kyllä silti, kun takajalat toimivat. Herkkää kättä ja juoksutusrutiinia vaativat molemmat tavat, ihan kelle vaan en suosittele. Suosittelen myös kokeilemaan.
VastaaPoistaHei ja kiitos kokemuksesi jakamisesta! Satunnaisesti käytän minäkin liinoja ylemmissä renkaissa. Se ei toki onnistu kun satulalla juoksutetaan, ellei hirtä jalustimia ylemmäs. Olen kuitenkin todennut, että hevosen saa jumppaamaan selkäänsä paremmin tällä tavoin. Tässäkin kyseessä vasta lokakuussa ratsutukseen tullut (sitä ennen kyllä perusratsutettu, mutta vuoden ollut tekemättä mitään) jolta ei voi vielä vaatia kuin hetkellisesti niskaa ylemmäs. Hevoset ovat pysyneet vetereinä, lihaskunto kasvanut ja ratsastettavuus hyvänä. :) Mutta tosiaan hevosesta ja tilanteesta riippuen käytän kyllä juoksutusvyön kaikkia renkaita.
PoistaAh niin ja piti vielä sanoa tuosta hevosen takaa menevästä liinasta, sillähän on siis useampi tarkoitus. Ensinnäkin se hallitsee takaosaa valumasta ympyrällä ulos. Toisekseen sen tehtävä on pyytää takajalkoja astumaan syvemmin alle. :)
PoistaKiitos ja tervetuloa! :)
VastaaPoistaKiva vinkki juoksutukseen! :) täytyy kokeilla. Meillä poni riehuu kauheesti juoksuttaessa, joten tästä voisi olla siihenkin apua, joutus vähän töihin, niin ei välttämättä"ehtis" riekkumaan :D käytän sillä aina juoksutuksessa vyötä ja sivuohjia, ilman niitä se olis pelottavaa hommaa, siihen ei sais enään mitään kontrollia ja se olis luultavasti heti irti :D
VastaaPoistaKyllä vain, tämän olen havainnut hyväksi keinoksi sellaisen kanssa, joka muuten juoksutaessa vain riekkuu. Varovainen aloitus kuitenkin sellaisen kanssa! Opitusta tavasta (=riehuminen juoksutuksessa) ei ihan niin vain opi pois...
PoistaTodella mielenkiintoinen ja kiva tämä! :) löysin juuri blogin ja liityin lukijaksi :)
VastaaPoistaKiitos ja tervetuloa!
PoistaMoi. Kiva postaus ja testasinkin heti ponillani, mutta haluaisin kystä paria asiaa.
VastaaPoistaLaitoin ponille silat, koska semmoinen meiltä löytyi :) Ja otin kaksi nylonista liinaa. Ensin toivoin saavani liinat hieman alemmaksi ja laitoin liinat läpi aisalenkeistä. Huomasin kuitenkin aika äkkiä ettei liinat liiku niissä ja kiristyvät heti. Siispä siirsin liinat kulkemaan ajo-ohjien lenkeitä. Siitä huolimatta tuntui ettei liinat löysty halutulla lailla ja poni senkuin rullasi ja rullasi ja minä yritän epätoivoisesti saada ponia liikkumaan eteenpäin. Ei siis jäänyt kuvin kiva kuva tästä kerrasta varmaan meille kummallekaan... :/
Käytätkö siis ihan normaaleja liinoja vai mitä? Ajattelin että voisin kokeilla nahkaisia ajo-ohjia tähän, vaikka ne ovatkin reilusti lyhyemmät. Vai onko shettis vaan sen verta "pieni ja heikko" ettei se ns. nedä riittävästi vasten kuolainta, jotta liina saisi enemmän tilaa?
Hei! Käytän kyllä kahta normaalia nylonista liinaa. Ovathan liinat sellaisia pyöreitä, pehmeitä? Ei niitä kovia littanoita? Joka tapauksessa vaikka olisivatkin, luulen että kyse on siitä, ettei liina kulje niin jouhevasti nahkaa vasten ja taas ylös kiinnittyeessään tekevät liian jyrkän "kulman". Tekisin itse niin, että laittaisin jalustimet roikkumaan aisalenkeistä. Siis ihan irtonaiset jalustimet ja liinat niistä. Metallia vasten voisi liina "juosta" paremmin.
PoistaSeisotko/käveletkö itse missä kohtaa poniin nähden? Jos kävelet liian edessä, tekee liina samoin liian jyrkän kulman ja voi siksi jäädä niin sanotusti jumittamaan liian jyrkkään kulmaan. Kävele vähän taaempana, jolloin liinalle tulee loivempi kulma. :)
Kaksi havainnollistavaa kuvaa mitä tarkoitan jyrkällä ja loivalla kulmalla (toivottavasti nämä näkyvät):
https://lh5.googleusercontent.com/-2Fu4i7dmQSg/UvqST1FS_uI/AAAAAAAAGJM/aiWdF236aqw/w700-h467-no/juoksutus2.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-nNVy338kejc/UvqSTkDzV_I/AAAAAAAAGJQ/dnAxgUlGoWg/w643-h427-no/juoksutus1.jpg
Kerrothan miten treeninne menee jatkossa, oliko neuvoistani mitään hyötyä!
Kiitos vastuksesta! Joo kyllä ne nitä pehmeitä liinoja on. Samanlaisia kun sulla noissa kuvissa. Ehkä ongelma tosiaan on siinä että silojen rautalenksut ovat liian ylhäällä. Nahkaa vasten ne tosissaan ei liiku, siksi aisalenkkiviritys hylättiin samantien :)
VastaaPoistaMutta kiitos vinkeistä, me testaillaan noita :)
Tänään tuli kokeiltua hieman tätä vastaavaa tapaa juoksuttaa projektipollea, laitoin vaan liinat kulkemaan ylempää. Ehdottomasti parempi tapa kuin perinteinen yhdellä liinalla juoksuttaminen ja ainakin meillä tämä tulee ihan vakiomuodoksi liikuttaa heppasta. Ite käytin pyöreää, jäykkää nylonista köyttä enkä juoksutusliinoja, nämä ainakin elivät tarpeeksi hyvin molempiin suuntiin enkä huomannut haittaa siitä, että liinat tulivat ylös satulan etukaaren metallilenkeissä oleviin palomiehenhakoihin ja siitä sitten sisäpuolen löysi omaan käteen ja ulkopuolen köysi takamuksen takaa.
VastaaPoistaMiten sä laitat noi kun juoksutat vyöllä meneekö sillon tuolta takapuolen takaa? Olen meinaan monesti nähnyt että menee vain selän päältä jos on juoksutusvyö käytössä.
VastaaPoistaTakapuolen takaa. Molempia tapoja näen käytettävän, itse käytän nimenomaan tuota takapuolen takaa ja oikeastaan kahdesta syystä: Ensiksikin takaosa ei karkaa ympyrällä niin helposti ulos, koska ohja on siellä "vastassa". Toiseksi, saan sillä takapuolen takaa menevällä ohjalla hieman vauhditettua takajalkoja ottamaan aktiivisempaa askelta. :) Ei tarvita piiskaa enää käteen, kun voi tarvittaessa "hoputtaa" ohjalla.
Poista