Meillä on HTK Hovin Jennin kanssa sellainen hyväksi havaittu (kokemuksen, erehdysten jne. kautta) tapa, että hevonen, joka tulee koulutuspaikalle - tulee se sitten minulle tai Jennille - tarkastetaan hyvinkin tarkoin heti sen tullessa. Eli sen jalat kokeillaan, selkä syynätään läpi, etsitään kaikki mahdolliset jumikohdat ja muut sellaiset joihin tarvitsisi kiinnittää tarkempaa huomiota. Tarvittaessa kutsumme myös kengittäjämme Tommi Valmeen antamaan oman mielipiteensä, myös eläinlääkäri on mahdollista pyytää paikalle.
Meidän tavoitteenamme on kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva hevonen. Ratsastus on vain pieni osa tätä kaikkea ja siitä saadaan täysi hyöty irti vain, jos:
- hevonen on lähtökohtaisesti terve, eli sillä ei ole mitään mikä koulutuksen/liikuttamisen aloittamisen estäisi
- kengityksestä on huolehdittu, siitä huolehditaan ja se on hevoselle sopivaksi katsottu
- ruokinta on hevoselle yksilöidysti harkittu ja laskettu
- lihaskunnosta on huolehdittu ja siitä huolehditaan myös meillä koulutuksen aikana hieromalla, antamalla infrapuna-hoitoa sekä tarkastamalla esim. satula säännöllisesti, josta pääsemmekin viimeiseen kohtaan:
- sillä on sopivat varusteet
Tähän vielä ynnätään se, että hevonen tietää paikkansa, se kunnioittaa johtajaansa eli tässä tapauksessa ihmistä. Meillä ei hankita johtajuutta hakkaamalla tai huutamalla, vaan hevosen kanssa keskustelemalla ja käytämme tähän paljon pyöröaitauskoulutusta. Toki päivittäisillä perushoitotoimenpiteillä on todella suuri merkitys. Meillä on ilo saada talliimme Vladimir Georgiev jonka hevosenlukutaito on vertaansa vailla. Häntä pystymme konsultoimaan haastavissakin tapauksissa.
Joissakin tapauksissa tätä on pidetty hyvin kummallisen aloituksena ja joku voi kokea, että olemme etsimässä suurennuslasin kanssa kaikki pienetkin virheet hevosesta. Emme me tätä tee päästäksemme syyttelemään ketään huonosta hoidosta (yleensä tästä ei edes ole kyse vaan siitä, ettei ongelmaa ole yksinkertaisesti havaittu!) tai siksi, että meidän pitäisi päästä "pätemään" (tätäkin on kuultu).
Me teemme tämän hevosten takia. Tällä pilkkuakin tarkemmalla ”syynäämisellä” voimme pukea sanoiksi sen, mitä hevonen ei pysty itse kertomaan. Hevonen on aina meille se 1. asia ja kaiken lähtökohtana hevosen hyvinvointi.
Pitäkää hevosistanne hyvää huolta ja olkaa niille se kenen kautta ne voivat puhua. Tarkkailkaa hevostanne, muutoksia sen luonteessa tai liikkumisessa, käyttäytymisessä tallissa tai laitumella. Tarkistakaa satula säännöllisesti, nuoren ja lihaskuntoa kasvattavan hevosen kanssa kolme satulaa vuodessa on vasta vähän! Satulan kanssa ihan yhtä tärkeää on esimerkiksi sopivan kuolainvalinnan teko ja itse olen kantapään kautta oppinut, että pelkästään hevosen pään ja suun rakenteeseen epäsopiva turparemmi voi aiheuttaa todella suurtakin oireilua! Hevoset kertovat kyllä herkästi, jos me kuuntelemme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti